Veranderen spieren in vet?

Goed nieuws, they don’t, maar ook omgekeerd is het niet mogelijk om vet om te zetten in spieren.

Spier en vet bestaan nu eenmaal uit een ander weefsel.

Spieren worden gemaakt door training. Door je spieren steeds weer uit te dagen gaan ze groeien, mits ze de juiste voeding krijgen. Als je stopt met jouw spieren te trainen of heel actief te gebruiken, zal je langzamerhand spiermassa verliezen, waardoor je minder kcal verbrandt op een dag. Je lichaam zal namelijk niet vasthouden aan iets wat niet gebruikt wordt, dus zal het het weefsel langzaamaan afbreken.

Vet daarentegen, wordt gemaakt als het lichaam een deficiet heeft een kcal. Dat wil zeggen: als je meer eet dan je verbrandt. 1 kg vet staat gelijk aan 7700 kilocalorieën. Als je dus elke dag 500 kcal te veel eet, zal je in theorie 1 kg vet aankomen per twee weken. Dus waarom breekt jouw lichaam het “onnodige” vet dan ook niet af?? Omdat jouw body dat weefsel wel als noodzakelijk ziet, het is jouw reserve in geval van barre tijden…

Dus eigenlijk is het zo dat: als je spierweefsel kwijtraakt omdat je ze niet meer aan het trainen bent, en je past je calorie-inname niet aan aan je nieuwe lichaamssamenstelling, je vetweefsel zal bijkrijgen. Je bent het namelijk gewoon geworden om 1800/2000/2500 kcal op te nemen per dag, en waarschijnlijk zal je dat ook blijven doen na het verlies van de spiermassa, zeker als je niet bewust naar je lichaam luistert. Dus enerzijds zal je spieren verliezen en anderzijds zal je vet aanmaken. Maar niet tegelijkertijd (want het is een ander proces), en niet noodzakelijk (als je je calorie-inname aanpast).

Don’t wish for it, work for it – Xx Tineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s