Een pleidooi voor de zondagse Netflix and Chill.

on

Soms moet je jezelf ontzettend motiveren om te sporten. Maar anderzijds is het soms ook moeilijk om te rusten, omdat je fanatiek bezig bent met doelen behalen. Het sporten geeft je een goed gevoel en je kan eigenlijk niet meer zonder, je bent verslaafd, gefeliciteerd!

Deze verslaving is uiteraard heel goed voor jouw fysieke en mentale gezondheid. Maar ook hierbij is het erg belangrijk om balans na te streven. Daarom is het zo belangrijk om het belang van rusten te begrijpen.

Deze primordiale periodes van rust heeft ons lichaam als hersteltijd nodig. Tijdens deze rustperiodes worden je spieren gebouwd, het dus net zo essentieel als het trainen zelf.

Soms nemen we die hectische ‘moet elke dag trainen’ denkwijze aan en vergeten volledig dat een van de belangrijkste onderdelen van effectief trainen ons lichaam tijd geeft om te herstellen.

Langdurige fysieke inspanning kan tot algemene uitputting leiden, spierletsels, stressfracturen, ontstekingen en gewrichtspijn. Maar kan daarnaast ook voor verminderde prestaties, vermoeidheid, veranderde hormonale toestanden, slechte slaappatronen, verminderde immuniteit, verlies van eetlust en stemmingswisselingen zorgen.

Dus hoeveel beweging is nu ideaal? Je kan best 3 x intensief trainen per week of tot 5x een lichte inspanning leveren. De algemene rustregel is dat het lichaam minimaal 48 uur nodig heeft om te herstellen. Om volledig hersteld van een intense workout te zijn moet je rekening houden 72 tot 96 uur. Deze hersteltijd hangt natuurlijk af van een aantal factoren als ervaring, leeftijd en intensiteit. Voor een optimaal herstel is daarnaast vooral hydratatie en 6 tot 8 uren slaap essentieel.

Belangrijk om te onthouden is dat beweging uiteraard nog steeds gezond voor ons is, maar dat we periodes van rust moeten inbouwen en dat een zondagje “Netflix & chill” dus helemaal geen kwaad kan ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s