Ouder worden = aankomen?

on

Niet helemaal, of toch zeker niet noodzakelijk. De reden waarom we over het algemeen sneller aankomen eens we ouder worden is omdat we minder spiermassa hebben. We verliezen namelijk vanaf ons 30ste zo’n halve kg spierweefel per jaar.Doordat we minder spiermassa hebben is ons metabolisme trager en zal die halve kg spieren al snel vervangen worden door een halve kg vet. En vet is veel moeilijker om kwijt te spelen dan spieren of vocht, helaas. Zo komt het dus dat, naargelang de jaren verstrijken, het moeilijker wordt om af te vallen, door de samenstelling van jouw lichaam die jij laat veranderen. Echter ben je voorbij de 30 of 40 niet gedoemd om “dik” te worden.

Ouder worden/zijn is vaak gelijk aan:

  • Minder bewegen. We hebben of maken minder tijd om te sporten, we fietsen en wandelen minder, “spelen” minder, …
  • Meer ongezonde gewoontes die we elke dag onbewust in ons eet- en leefpatroon hebben. Bvb: ookal sport je niet meer 3x per week, toch ben je waarschijnlijk evenveel blijven eten. En 1+1 is nog steeds 2.
  • Stress, wij krijgen rond deze leeftijd typisch meer en meer op ons bord: carrière, sociaal leven, nevenactiviteiten, kinderen, financiën, …
  • De hardnekkige gedachte dat we het niet meer in de hand hebben. We vinden het op een of andere manier “normaal” dat we minder fit zijn naarmate we ouder worden. It is not.

Wat moeten/kunnen we wel doen?

  • Trainen! Je spieren laten werken = je spiermassa opbouwen/onderhouden = hoger metabolisme.
  • Denk na over wat je eet. Heb je honger? Is het niet eerder een gewoonte/zin om te eten? Is je portie niet wat groot? Vaak spelen we veel meer binnen op een dag dan we zelf beseffen.
  • Mindfulness. Ja dat kan onder de vorm van mediteren, maar ook een zalig bad nemen is mindfulness, of een rustig avondloopje kan voor velen mindfulness zijn. De natuur opzoeken werkt sowieso altijd kalmerend en is dus perfect om stress te vermijden. Breathe in, breathe out :).

Het goede nieuws is dat we het in eigen handen hebben, het slechte nieuws is dat we het in eigen handen hebben :).

Take care of your body, it’s the only place you HAVE to live  – Jim Rohn

Xx Tineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s