Food on my mind

Van hungry over hangry tot gewoon goesting, en eigenlijk vanaf het moment dat je opstaat tot je gaat slapen. Herken jij dit? Heb jij altijd honger? Of ben je altijd aan het denken wat je volgende maaltijd zal zijn? Of welke snack je nog meehebt? Dan heb ik goed nieuws: you are not alone. Het is een fenomeen dat bij velen voorkomt en die aan de oorzaak ligt van veel gezondheidsproblemen. Enkele mogelijke oorzaken:

  • Je eet te weinig. Als je té weinig energie opneemt door voeding zal je lichaam werkelijk snakken naar voeding, en het liefst met zoveel mogelijk vet en suiker. Let op, je lichaam staat nu op “spaarstand” en zal dus momenteel minder kcal verbranden, eet dus geleidelijk aan weer iets meer (gezonde) voeding.
  • Je eet te weinig van een bepaalde voedselgroep (koolhydraten, proteïnen of vetten). Soms eet je wel voldoende maar voel je je nooit echt verzadigd. Dan komt dat waarschijnlijk omdat je je “macro’s” niet in balans hebt. Probeer dus die balans te vinden en voeg geleidelijk aan eens wat meer gezond vet toe als je er daar niet veel van eet. Of misschien zijn het bij jou wel de proteïnen? Maar vergeet ook de nodige vitamines en mineralen niet!
  • Je eet te eenzijdig. Routine kan goed zijn, routine kan gezond zijn. Maar op vlak van voeding: switch it up! Vaste tijdstippen zijn goed, maar eet niet altijd dezelfde groentjes, neem eens een ander ontbijt, zoek eens alternatieven voor ja favoriete snack. Er valt veel te ontdekken!
  • Je vertelt jezelf dat je bepaalde dingen niet MAG eten. En wat willen we als we iets niet mogen? Ja, net dat :)! Verbied jezelf dus niet te vaak iets wat je echt wil. Geniet er met mate van en voorkom dat je voortdurend denkt aan wat je niet mag eten, en andere foods blijft eten om maar niet aan de chocolade te zitten…
  • Je snackt te veel. En je maag is het dus gewoon om elk uur iets te krijgen. Je kan je maag dat ook weer afleren. Eet voldoende verzadigende maaltijden en probeer meer spatie tussen je maaltijden te creëren.
  • Gewoonte. Soms is het echt geen honger hoor. Maar je bent het gewoon om elke dag na de lunch een zoetigheidje te eten, en je bent het gewoon om elke dag om 10u een appel te eten. Maar heb je écht honger? En wat zou er gebeuren als je dat vandaag nu eens niet eet?

Ga bij jezelf eens na wat de belangrijkste oorzaak is van jouw hangry feelings. Creëer rust in je hoofd, spijsvertering en lichaam, en je zal zien dat er toch een uitweg is binnen deze “vicieuze cirkel”.

Xx Tineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s